4 ovelaa mielenpeliä, joita psykologiset hyökkääjät tekevät hulluksi

Nyky-yhteiskunnassa kohtaamme usein psykologista manipulointia. Yksilöt pyrkivät hallitsemaan meitä ja vaikuttamaan todellisuudentajuihimme. Nämä taktiikat eivät aina ole ilmeisiä ja voivat jäädä huomaamatta, mikä saa meidät epäilemään arvostelukykyämme ja ajamaan meidät hulluun. Tässä artikkelissa tutkimme joitain manipulaattorien käyttämiä ovelimpia mielipelejä, jotta voit tunnistaa ne ja torjua niitä.

1. Sosiaalinen suunnittelu: tunteiden ja mielipiteiden manipulointi

Sosiaalinen manipulointi on manipulointitekniikka, jossa hyökkääjä pyrkii hyödyntämään ihmisten haavoittuvuuksia henkilökohtaisen hyödyn saamiseksi. Lopullinen tavoite on tunteiden ja mielipiteiden osajoukon luominen uhrin mieleen hänen tahtonsa taivuttamiseksi. Tässä on joitain yleisiä sosiaalisen suunnittelun taktiikoita:

 • Liiallinen imartelu : Toistuvat ja liioitellut kohteliaisuudet auttavat luomaan luottamuksen tunteen uhrin ja hyökkääjän välille. Tämä strategia voi myös horjuttaa henkilöä saamalla hänet uskomaan, että hänellä on erityinen merkitys tai lahjakkuus, josta he eivät olleet tietoisia.
 • Syyllisyys : Syyllisyyden käyttö vetoaa uhrin tunteisiin. Manipulaattorit yrittävät liittää halunsa ja tekonsa kielteisiin seurauksiin muille ja pakottavat kohteena olevat ihmiset antamaan periksi ja välttämään näin syyllisyyden tunteen.
 • Emotionaalinen kiristys : Tämä menetelmä perustuu pelotteluun tai nimenomaiseen tai epäsuoraan uhkaukseen paljastaa jotain, joka voi vahingoittaa uhrin mainetta, jos hän ei noudata ohjeita.
Lue myös:   4 paljastaa ihmisten käyttäytymistä, jotka ovat kärsineet liikaa menneisyydessä

Vinkkejä sosiaalisen manipuloinnin torjumiseen

 • Luota intuitioosi. Jos sinusta tuntuu, että joku on liian mukava, imarteleva tai tunkeileva, se on todennäköisesti manipuloiva taktiikka.
 • Aseta selkeät rajat niiden kanssa, jotka yrittävät vaikuttaa päätöksiisi tai muuttaa jatkuvasti käyttäytymistään.
 • Keskustele huolenaiheistasi avoimesti ja rehellisesti luotettujen ystävien kanssa saadaksesi ulkopuolisen näkökulman tilanteeseen.

2. Gaslighting: heikentää käsityksesi todellisuus

Gaslighting on erityisen salakavala psykologinen manipulointi, johon tekijä pyrkii saada uhri epäilemään omia havaintojaan ja muistojaan. Usein uhri saa uskomaan, että hän on kokenut tai tulkinnut väärin tiettyjä tapahtumia tai keskusteluja, mikä kylvää hänen mielessään epäilystä omasta muististaan ​​ja selkeydestä. Tässä on joitain kaasuvalotekniikoita:

 • Kiellä keskustelujen tai tapahtumien olemassaolo kulki ja teeskenteli, että niitä ei koskaan tapahtunut, vaikka uhri esittää niistä konkreettisia todisteita.
 • Väittää, että tietyt kommentit on ymmärretty väärin tai tulkitaan väärin, mikä saa asianomaisen henkilön epäilemään kykyään ymmärtää tiedot oikein.
 • Uhrin saaminen näyttämään liian tunnepitoiselta, järjettömältä tai vainoharhaiseltamikä tekee tyhjäksi hänen huolensa ja todellisuuden.
Lue myös:   4 merkkiä siitä, että pelkäät tuomiota, ja kuinka korjata se

Kuinka torjua kaasuvaloa?

 • Pidä päiväkirjaa, johon merkitset tärkeät keskustelut ja tapahtumat, jotta voit tarkistaa niiden oikeellisuuden myöhemmin.
 • Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka vahvistavat kokemuksiasi, ja keskustele heidän kanssaan tilanteista, joissa tunnet epäilystä tai epävarmuutta.
 • Luo selkeät rajat niiden kanssa, jotka sytyttävät kaasua eivätkä anna valheiden häiritä käsitystäsi todellisuudesta.

3. Projisointi: huomion kääntäminen pois omista virheistä

Projisointi tai projisointi on manipulointitekniikka, jossa hyökkääjä syyttää uhria olevan vastuussa omasta haitallisesta käyttäytymisestään. se on sopimattomien tunteiden, ajatusten tai tekojen siirtäminen toiselle henkilölle vapauttaakseen itsensä kaikesta vastuusta. Projektointi voi olla useita muotoja:

 • Suora syytös ei-toivotusta käytöksestä väittämällä, että uhri on syyllinen näihin tekoihin eikä tekijä.
 • Minimointi uhrin ongelmista ja huolenaiheista tuomalla hänet takaisin omiin virheisiinsä ja heikkouksiinsa.
 • Käänteinen projektiojossa hyökkääjä saa uhrin näyttämään hyökkääjältä tai manipuloijalta, jolloin roolit käännetään ja henkilökohtaista vastuuta vältetään.

Kuinka vastata projektioon?

 • Osoita rauhallisesti ja rationaalisesti tosiasioiden todellisuus ja ota askel taaksepäin, jotta tilanne ei johdu sinuun.
 • Tunnusta omat virheesi ja virheesi, mutta kieltäydy ottamasta syyllisyyttä muiden ei-hyväksyttävistä teoista.
 • Katso syytökset heijastuksena henkilöstä, joka tekee ne ongelmat, ei absoluuttisena totuutena.
Lue myös:   4 merkkiä siitä, että pelkäät tuomiota, ja kuinka korjata se

4. Triangulaatio: uhrin asettaminen kilpailusuhteeseen

Triangulaatio on mielipeli, jossa hyökkääjä pyrkii luoda kilpailu kahden osapuolen välille ottamalla mukaan kolmas henkilö. Provoimalla tämän sarjan ristiriitaisia ​​suhteita manipulaattori jakautuu ja valloittaa, mikä vahvistaa vaikutusvaltaansa jokaiseen osalliseen. Triangulaatio voi ilmetä useilla tavoilla:

 • Uhrin jatkuva vertaaminen toiseen henkilöönmikä heikentää hänen itsetuntoaan ja luo kilpailuilmapiirin.
 • Kommunikoi kolmansien osapuolten kauttamikä yllyttää näitä ihmisiä ottamaan kantaa konfliktissa ja luo lisäjännitteitä.
 • Käynnistää kilpailua ryhmän jäsenten välillä paljastamalla valikoivasti tietoja mustasukkaisuuden tai kateuden herättämiseksi.

Vastahyökkäyskolmio

 • Vältä turhaa vertaamista muihin ja keskity omaan edistymiseen ja onnistumiseen.
 • Ylläpidä avointa ja suoraa kommunikaatiota osapuolten kanssa eliminoiden välittäjät, jotka voivat ruokkia jännitteitä.
 • Älä uppoudu muiden väitteisiin ja ota askel taaksepäin arvioidaksesi tilannetta objektiivisesti.

Tunnistamalla nämä harhaanjohtavat mielipelit ja opettelemalla käsittelemään niitä, voit suojautua paremmin psykologisia hyökkäyksiä vastaan ​​ja välttää pahantahtoisten henkilöiden manipulointia.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Psykologia » 4 ovelaa mielenpeliä, joita psykologiset hyökkääjät tekevät hulluksi