Nauti optimaalisesta lämmöstä tänä talvena polttopuiden oikeanlaisen kuivauksen ansiosta

Pitkiä talviiltoja odotellessa monet haluavat saada optimaalisen lämpömukavuuden polttopuiden ansiosta. Kuivaus on tärkeä vaihe, joka takaa käytetyn puun laadun ja energiatehokkuuden ja siten miellyttävän lämmönlähteen tänä kylmänä vuodenaikana. Tässä artikkelissa selitämme polttopuun asianmukaisen kuivaamisen tärkeyden sekä menetelmiä ja vinkkejä sen saavuttamiseksi.

Puun kuivauksen keskeinen rooli

Lämmöntuotantoprosessissa puu koostuu vedestä ja selluloosakuiduista. Leikattuna se sisältää 60-65 % kosteutta. Mitä korkeampi kosteustaso, sitä vähemmän lämpöä puusta vapautuu palaessaan. Siksi se on tärkeää kuivata hyvin ennen käyttöä polttoaineena.

Kuivausvaiheen tavoitteena on alentaa puun kosteustasoa huomattavasti, mieluiten noin 20 %. Todellakin, Riittävän kuiva puu tarjoaa paremman energiatehokkuuden ja voimakkaamman lämmön, koska kiukaan tai takan ei tarvitse ”ylikuumentua” haihduttaakseen puun sisältämän veden. Lisäksi kuiva puu tuottaa vähemmän kreosoottia, tätä syövyttävää ja syttyvää ainetta, joka voi aiheuttaa savupiippupaloja.

Eri puulajit

Ennen kuivausmenetelmien käsittelyä on tärkeää tietää, että lämmitykseen käytetyillä puulajeilla on erityisiä ominaisuuksia, jotka vaikuttavat niiden kuivumisaikaan ja energiatehokkuuteen.

  • Tammi : tämä tiheä puu vapauttaa paljon lämpöä palaessaan. Se vaatii kuitenkin melko pitkän kuivumisajan, joissakin kappaleissa jopa kaksi vuotta.
  • Pyökki : myös erittäin tiheä, tarjoaa mielenkiintoisen energiasadon ja kuivuu noin puolessatoista vuodessa.
  • Viehätys : Sen tiheys on samanlainen kuin pyökki, se myös luovuttaa paljon lämpöä ja vaatii keskimäärin puolentoista vuoden kuivumisajan.
  • Kuusi : tämä hartsimainen lajike, vähemmän tiheä, tuottaa vähemmän voimakasta lämpöä, mutta kuivuu vain kuudesta yhdeksään kuukaudessa.
  • Työ : Tämä kohtalaisen tiheä puu palaa nopeasti ja tuottaa kohtuullista lämpöä. Se myös kuivuu kuudesta yhdeksään kuukaudessa.
Lue myös:   Nämä 3 vinkkiä, joilla voit desinfioida wc:si ennätysajassa

Polttopuiden kuivausmenetelmät

Jotta kuivaus olisi tehokasta, se on sovitettava kyseessä olevan puulajin, mutta myös varastoalueen ilmasto-olosuhteiden ja lämmitystarpeiden mukaan. Tässä on joitain menetelmiä ja vinkkejä tukien asianmukaiseen kuivaamiseen:

Luonnollinen ilmanvaihto

Tämä menetelmä käsittää puun sijoittamisen pinoihin tai riveihin suojaiseen paikkaan, kuten navettaan tai aitoon, jossa ilma kiertää vapaasti. On tärkeää välttää suoraa altistumista huonolle säälle ja auringonvalolle, jotka voivat aiheuttaa tukkien muodonmuutoksia ja halkeilua.

Puukuivaimen käyttö

Kuivausprosessin nopeuttamiseksi voit asentaa puukuivaimen, jota kutsutaan myös ”fragmentoiduksi rameaalipuuksi” (BRF). Se on metallirakenne, joka on varustettu vaakasuorilla laudoilla, jotka mahdollistavat pinottujen hirsien tuuletuksen. Tämä järjestelmä helpottaa ilmankiertoa ja edistää siten polttopuun nopeampaa ja tasaisempaa kuivumista.

Keinotekoinen kuivaus

Tietyissä tilanteissa voi olla tarpeen turvautua keinotekoisiin kuivausprosesseihin, varsinkin kun puu halutaan saada polttovalmiiksi ennätysajassa tai jopa tehdä polttopuusijoituksestasi nopeasti kannattavaa. Nämä menetelmät edellyttävät yleensä tiettyjen laitteiden käyttöä, kuten puulämmitteisiä uuneja, tuulettimia tai ilmankuivaajia.

Lue myös:   Nämä 3 vinkkiä, joilla voit desinfioida wc:si ennätysajassa

Vinkkejä kuivauksen optimointiin

Tässä on muutamia vinkkejä, joiden avulla voit optimoida polttopuiden kuivauksen ja siten hyötyä miellyttävästä ja tehokkaasta lämmöstä talvella:

  1. Älä erota tukkeja liikaa : pinoamalla tukkisi niin, että niiden väliin jää mahdollisimman vähän tilaa, olet helpottanut niiden nopeaa kuivumista.
  2. Valitse hyvin ilmastoitu alue : Oikean kuivumisen kannalta on tärkeää, että ilma kiertää puun ympärillä. Valitse siksi paikka, jossa on usein luonnoksia.
  3. Muista kääntää lokit säännöllisesti : tämä varmistaa puun tasaisen kuivumisen kaikilla puolilla.
  4. Käytä kuormalavoja tai telineitä : jotta puu ei altistu kostealle maalle, älä epäröi nostaa sitä lavojen tai sopivien tukien avulla.
  5. Vaihtele puulajeja : yhdistämällä eri puulajeja voit hyötyä niiden toisiaan täydentävistä ominaisuuksista ja saada tarpeisiisi mukautettua lämpöä.

Kuivien polttopuiden valitseminen tarpeisiisi on välttämätöntä optimaalisen lämmön takaamiseksi talvella. Myös kuivausaikaan ja käytettyihin menetelmiin tulee kiinnittää huomiota, jotta tästä luonnollisesta ja tehokkaasta polttoaineesta saadaan mahdollisimman paljon irti.

Lue myös:   Laakerinlehden edut tyynyn alla: Tämä arvaamaton ilmiö, joka kukoistaa!

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Uutiset » Nauti optimaalisesta lämmöstä tänä talvena polttopuiden oikeanlaisen kuivauksen ansiosta