Pelko pelosta: tunnetko ennakoivan ahdistuksen?

Joudumme jokapäiväisessä elämässämme usein kohtaamaan ahdistavia ja stressaavia tilanteita, mutta oletko koskaan kuullut ennakoivasta ahdistuksesta? Tämä ilmiö ilmenee, kun tunnemme voimakasta pelkoa jo ennen kuin pelätty tilanne tapahtuu. Tässä artikkelissa tutkimme tämän huolestuttavan tunteen eri puolia sekä joitain strategioita sen hallitsemiseksi.

Ennakoiva ahdistus: mitä se on?

Ennakoiva ahdistus on eräänlainen pelko, joka kehittyy lähestyessä tilannetta, joka koetaan mahdollisesti vaaralliseksi tai huolestuttavaksi. Tämä ennakointi voi aiheuttaa pelkoa ja voimakasta stressiä, mikä voi joskus johtaa välttämiskäyttäytymiseen, jotta ei tarvitse kohdata kyseistä tilannetta.

Ennakoivan ahdistuksen syyt

Ennakoivalle ahdistukselle ei ole yhtä syytä, koska sen voivat laukaista erilaiset tekijät, kuten:

 • Traumaattinen kokemus menneisyydestä, joka jätti tietyissä tilanteissa jatkuvan haavoittuvuuden tunteen.
 • Negatiiviset ajatukset, jotka johtuvat heikosta itsetunnosta tai itseluottamuksen puutteesta.
 • Irrationaaliset uskomukset, jotka perustuvat perusteettomiin peloihin tai katastrofaalisiin skenaarioihin.
Lue myös:   4 paljastaa ihmisten käyttäytymistä, jotka ovat kärsineet liikaa menneisyydessä

Miten ennakoiva ahdistus ilmenee?

Ennakoiva ahdistus voi olla eri muodoissa, ja sen ilmenemismuodot vaihtelevat henkilöittäin. Tämän häiriön tärkeimpiä oireita ovat:

 • Pelättyyn tilanteeseen liittyvät lakkaamattomat mielenterveyshuiput.
 • Liiallinen taipumus kuvitella pahinta, vaikka sen todennäköisyys olisi pieni.
 • Kireyden tunne ja kyvyttömyys rentoutua tai nauttia täysin arjen toiminnasta.
 • Ahdistuneisuuden fyysiset ilmenemismuodot, kuten unihäiriöt, päänsärky, sydämentykytys tai jopa lihaskipu.

Ennakoiva ahdistus ja välttäminen: noidankehä

Pakeneminen tai ahdistavan tilanteen välttäminen on usein ennakoivasta ahdistuksesta kärsivien ihmisten strategia. Vaikka tämä helppo ratkaisu näyttää tarjoavan välitöntä helpotusta, se itse asiassa lisää ahdistusta pitkällä aikavälillä. Pysymällä mukavuusalueellamme ja kieltäytymällä kohtaamasta pelkoamme vahvistamme uskoamme, että nämä tilanteet ovat vaarallisia tai uhkaavia.

Sosiaalisen välttämisen ansa

Otetaan esimerkki henkilöstä, joka pelkää juhlia ystävien kanssa tai illallisia ulkona, koska he pelkäävät joutuvansa huomion keskipisteeseen eikä ole tarpeeksi hyvä. Välttääkseen tämän ahdistuksen hänen viisaista neuvoistaan ​​rauhoittuneena hän päättää kohteliaasti hylätä kaikki kutsut, jotka vaikuttavat hänestä uhkaavilta. Tulos: hän tuntee olonsa paremmaksi heti, mutta ei koskaan opi voittamaan pelkoaan ja vahvistaa siten kyvyttömyyden tunnetta selviytyä tämäntyyppisistä tapahtumista.

Lue myös:   4 merkkiä siitä, että pelkäät tuomiota, ja kuinka korjata se

Välttämisen rajat matkoilla

Sosiaalisten suhteiden lisäksi ennakoiva ahdistus voi vaikuttaa myös kykyymme löytää uusia elämänkokemuksia, kuten esimerkiksi matkustaa ulkomaille. Ahdistunut henkilö kuvittelee sitten kaikki mahdolliset katastrofiskenaariot (onnettomuudet, terveysongelmat, passin menetys jne.) ja usein päättää välttää näitä tilanteita, jottei hänen tarvitse kohdata pelkoaan. Toimimalla tällä tavalla hän rajoittaa horisonttiaan ja ruokkii häntä entisestään.

Ennakoivan ahdistuksen hallinta: joitain ideoita

Onneksi on olemassa tapoja hallita ennakoivaa ahdistusta ja vähentää asteittain tämän tunteen voimakkuutta. Tässä on joitain strategioita, joita voit toteuttaa:

 • Virtaviivaista ajatuksesi: kyseenalaista itsellesi kuvittelemiesi ahdistuneiden skenaarioiden todellisuus ja aseta ne perspektiiviin konkreettisten tosiasioiden kanssa. Tämä lähestymistapa auttaa korjaamaan päättelyvirheet ja rauhoittaa ahdistusta.
 • Harjoittele meditaatiota: Oppimalla pysymään keskittyneenä nykyhetkeen antamatta itsesi ahdistuneiden ajatusten vallata, vähennät stressiä ja vältyt rakentamasta perusteettomia katastrofaalisia skenaarioita.
 • Hengitä hitaasti ja syvään: Kun ahdistus valtaa sinut, ota hetki syvään henkeä hidastaaksesi sykettäsi ja vapauttaaksesi lihaksiisi muodostunut jännitys.
 • Kohtaa asteittain pelkosi: Uppoudu vähitellen tilanteisiin, joita pelkäät, alkaen niistä, jotka aiheuttavat kohtalaista ahdistusta. Ajan myötä tämä rakentaa itseluottamustasi ja vähentää ennakoivaa ahdistustasi.
Lue myös:   4 merkkiä siitä, että pelkäät tuomiota, ja kuinka korjata se

Ennakoiva ahdistus voi olla merkittävä este jokapäiväisessä elämässämme, mutta oikeiden strategioiden avulla on mahdollista vähentää sen pitoa meissä ja palata tyydyttävämpään elämään.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Psykologia » Pelko pelosta: tunnetko ennakoivan ahdistuksen?