Tässä on syy, miksi halusi huolehtia muista heikkenee vanhetessasi

On yleistä havaita, että tarve huolehtia muista vähenee ikääntyessämme. Miksi tämä tapahtuu? Mitkä tekijät vaikuttavat tähän kehitykseen? Tässä artikkelissa tarkastellaan ilmiön mahdollisia syitä ja sitä, miten mielenterveytemme, toimintamme ja kehomme liittyvät siihen.

Empatian ja myötätunnon luonnollinen heikkeneminen

Yksi mahdollinen selitys toisista huolehtimisen halun vähenemiselle voisi olla empatian ja myötätunnon luonnollinen väheneminen jotka liittyvät ikääntymisprosessiin. Jotkut tutkimukset ovatkin osoittaneet, että iäkkäät aikuiset saattavat kokea vähemmän empatiaa muita kohtaan neurologisten ja hormonaalisten muutosten vuoksi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että iäkkäät ihmiset muuttuvat itsekkäiksi tai tunteettomiksi, vaan pikemminkin sitä, että he saattavat tuntea eri tavalla ja kiinnittää enemmän huomiota omiin tarpeisiinsa ja haluihinsa.

Ajan myötä muuttuvat prioriteetit

Toinen syy siihen, miksi tarve huolehtia muista vähenee iän myötä, voi olla se prioriteetit muuttuvat ajan myötä. Elämämme aikana käymme läpi erilaisia ​​vaiheita ja kohtaamme erilaisia ​​haasteita. Nämä kokemukset muokkaavat ymmärrystämme maailmasta ja muokkaavat prioriteettejamme sen mukaisesti.

Lue myös:   4 paljastaa ihmisten käyttäytymistä, jotka ovat kärsineet liikaa menneisyydessä

Tarve pitää huolta itsestäsi

Kun vanhenemme, omasta terveydestään ja hyvinvoinnistamme on tulossa kasvava huolenaihe. Tämä itsehoidon painotuksen muutos voi johtaa vähentyneeseen haluun huolehtia muista. Lisäksi iäkkäät aikuiset kohtaavat usein terveysongelmia, jotka vaikeuttavat tiettyjen päivittäisten tehtävien suorittamista, ja siksi heidän on turvauduttava enemmän muihin näissä toimissa.

Tunne siitä, että olet tehnyt oman osasi

Toinen tekijä, joka voisi selittää tämän motivaation laskun huolehtia muista, on tunne, että hän on jo tehnyt oman osuutensa elämänsä aikana. Ihmiset, jotka ovat investoineet paljon aikaa ja energiaa muiden auttamiseen, voivat kokea emotionaalista väsymystä ja tarvetta vetäytyä (asteittain) ikääntyessään. Tämä tunne voi johtua vuosien varrella otetun vastuun kertymisestä, kokemasta stressistä tai yksinkertaisesti luonnollisesta halusta pohtia menneitä saavutuksia ja nauttia työnsä hedelmistä.

Ihmissuhteiden vaikutus

THE ihmissuhteet myös tärkeä rooli halussa huolehtia muista. Iän myötä sosiaaliset piirimme voivat kutistua ja voimme viettää vähemmän aikaa ystävien ja perheen kanssa. Lisäksi ikääntyessämme saatamme huomata, että tietyt suhteet ovat myrkyllisiä tai eivät hyödytä hyvinvointiamme, ja voimme päättää lopettaa ne.

Lue myös:   4 merkkiä siitä, että pelkäät tuomiota, ja kuinka korjata se

Läheisten menettäminen

Valitettavasti ikääntymiseen liittyy usein läheisten menetyksiä. Tämä voi vaikuttaa kykyymme olla yhteydessä muihin ja vähentää haluamme huolehtia heistä. Lisäksi, läheisten menetys voi myös muistuttaa meitä omasta kuolevaisuudestamme, mikä voi rohkaista meitä keskittymään enemmän omiin tarpeisiimme ja toiveihimme.

Kuinka säilyttää halu auttaa muita koko elämäsi ajan

Vaikka on normaalia, että halumme huolehtia muista heikkenee ikääntyessämme, se on silti mahdollista

löytää tasapaino ja jatkaa muiden auttamista ja tukemista. Tässä on muutamia vinkkejä tämän tarpeen ylläpitämiseen koko elämäsi ajan:

  • Kehitä itsemyötätuntoa: Pystyäksesi huolehtimaan muista, sinun on ensin osattava pitää huolta itsestäsi. Opi keskittymään omiin tarpeisiisi ja asettamaan rajat elämääsi. Tämä auttaa hallitsemaan energiaasi paremmin ja välttämään emotionaalista väsymystä.
  • Säilytä positiivisia suhteita: Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka tukevat toisiaan ja kannustavat teitä kasvamaan yhdessä. Toisista välittäminen on helpompaa, kun tunnemme, että myös omat tarpeemme huomioidaan.
  • Tee vapaaehtoistoimintaa: Vapaaehtoistyö on hyvä tapa säilyttää halu auttaa muita. Osallistu asiaan, joka on lähellä sydäntäsi ja jaa kykysi niitä tarvitsevien kanssa.
Lue myös:   4 paljastaa ihmisten käyttäytymistä, jotka ovat kärsineet liikaa menneisyydessä

On normaalia, että halu huolehtia muista heikkenee ikääntyessämme. Tämä tarve on kuitenkin mahdollista ylläpitää läpi elämän pitämällä huolta itsestään, ylläpitämällä myönteisiä ihmissuhteita ja osallistumalla vapaaehtoistoimintaan.

Kirjoittajan kuva
Kirjoittajasta, Anja Heikkinen
Olen kiinnostunut psykologiasta ja käytän aikani etsimällä uusia älyllisiä haasteita, joiden avulla voin harjoittaa mieltäni ja rentoutua samalla.
Kotisivu » Psykologia » Tässä on syy, miksi halusi huolehtia muista heikkenee vanhetessasi